Gipsplater med 100 prosent resirkulert gips
Gipsplater med 100 prosent resirkulert gips

Slik resirkulerer du gips

Visste du at gips kan resirkuleres og bli til nye gipsplater, uendelig mange ganger? Når du bygger, låner du gips fra naturens ressurser. Når du river eller pusser opp, kan du gi den tilbake. Slik kan gipsen få evig liv.

Slik resirkulerer du gips

Visste du at gips kan resirkuleres og bli til nye gipsplater, uendelig mange ganger? Når du bygger, låner du gips fra naturens ressurser. Når du river eller pusser opp, kan du gi den tilbake. Slik kan gipsen få evig liv.

Resirkuler gips og bli med å lag nye gipsplater

I Norge bruker vi enorme mengder gips. Men fremtiden krever at vi tenker smartere – å kaste gips er sløsing.  Hver lille innsats teller. Hvis alle gir gipsen tilbake, blir effekten enorm. La oss sammen ta ansvar og sørge for at gipsen kan leve videre – IGJEN og IGJEN.

For å gjøre resirkuleringen enkel samarbeider Norgips med Norsk Gjenvinning og New West Gypsum Recycling. Gjennom en effektiv returordning sikrer Norsk Gjenvinning at gipsen blir sendt til resirkulering.

Det er enkelt å resirkulere gips!

Norsk Gjenvinning sine bærekraftige og kostnadseffektive løsninger gir en trygg og optimal avfallsløsning uansett behov.

Gå til Norsk Gjenvinning
Standard ECO Recycled

Markedets første gipsplate produsert med 100 % resirkulert gips

Norgips Standard Eco Recycled er markedets første gipsplate produsert med gips fra byggeavfall og fornybar energi fra biogass. Den produseres i en prosess der 100 % av gipsråvaren kommer fra gjenbrukt gipsspill. Sammen med 100 % fornybar energi i produksjonen skaper dette vår mest sirkulære gipsplate.

Les mer om Standard ECO Recycled

Gipsens livsløp

Hver dag rives det ned og monteres nye gipsplater over hele landet. Det betyr også store mengder avkapp og gipsavfall. Når du som entreprenør eller håndverker velger å sortere og sende dette i retur, bidrar du til gjenbruk av verdifulle ressurser – og gir gipsen evig liv.

Bak hver ECO Standard Recycled gipsplate står et effektivt samarbeid mellom Norgips, Norsk Gjenvinning, New West og deg som bygger. Sammen utgjør vi et kretsløp der ingenting går til spille.

Norsk Gjenvinning henter gipsavfallet direkte fra byggeplassen, enkelt og effektivt. Derfra går det videre til New West Gypsum Recycling, hvor gipsen renses og resirkuleres. Til slutt vender materialet tilbake til Norgips og blir en del av nye gipsplater – klare for neste prosjekt. Slik sorterer du gips (Norsk Gjenvinning)

Du er en viktig brikke i denne sirkelen. Når du samarbeider med Norgips og Norsk Gjenvinning kan du være sikker på at gipsen du sender tilbake får nytt liv. Dessuten får du tilgang til Engage (Norsk Gjenvinning), et digitalt verktøy som gir deg full oversikt over hvor mye gips du har sendt tilbake. Det gjør det enklere å dokumentere innsatsen og ta ansvar.

Sammen gir vi gipsen evig liv – IGJEN, IGJEN og IGJEN.

Gipsens verdikjede
Norgeskart

Fra avfall til ressurs!

Du kan levere gips til alle Norsk Gjenvinning sine mottak for gjenvinning. Norsk Gjenvinning har mottak og samarbeidspartnere over hele landet.

Ønsker du å vite hvor du kan leveres eller bestille henting? Ta kontakt med Norsk Gjenvinning, så hjelper de deg med å finne gode løsninger.

Kontakt Norsk Gjenvinning

Snakk med oss om ditt byggeprosjekt

Skal du bygge et leilighetskompleks, en skole, et sykehjem eller kanskje et bærekraftig næringsbygg? Hos oss får du råd og veiledning om miljøvennlige produktvalg, energieffektive løsninger og hvordan du kan oppfylle strenge klimakrav. Vi hjelper deg å ta bærekraftige valg for ditt byggeprosjekt, fra planlegging til ferdigstillelse.

Vanlige spørsmål og svar

Gips kan leveres til gjenvinning på flere måter, avhengig av hvor mye du har og hvilken løsning som passer best for deg.

Du kan levere gips direkte til et av Norsk Gjenvinnings avfallsmottak. Det finnes mottak over hele landet. Leveres gipsen til et mottak som sender videre til New West Gypsum Recycling, vil den kunne brukes som råvare i produksjon av nye ECO Standard Recycled-gipsplater.

Du kan også bestille henting av gips via Norsk Gjenvinning. For å sikre at gipsen faktisk gjenvinnes til nye gipsplater, anbefaler vi at du tar kontakt med Norsk Gjenvinning eller en av samarbeidspartnerne deres for å få bekreftet at avfallet sendes til materialgjenvinning – ikke til deponi.

Nei, New West Gypsum Recycling tar ikke imot gips direkte fra privatpersoner eller byggeplasser. All gips som gjenvinnes går via godkjente innsamlere og avfallsmottak. Dette sikrer at materialet er riktig sortert og ikke forurenset.

Noen byggevareforhandlere tilbyr returordninger for gips, spesielt for proffkunder. Dette varierer fra forhandler til forhandler, så det anbefales å kontakte din lokale butikk for å høre hvilke ordninger de har. Merk at de fleste forhandlere krever at gipsen er tørr og sortert.

Gipsen knuses, renses og brukes som råvare i produksjonen av nye gipsplater. Dette sparer ressurser og reduserer behovet for utvinning av nye råmaterialer.

Du trenger ikke fjerne overflatebehandling og rester av skruer eller spikere, men du må holde den tør. En lukket container på byggeplassen til gips er godt nok. Deretter kan du sende den til f.eks. et av Norsk Gjenvinning sine mottak. Da tar de hånd om resten. Under ser du hvilken gips du kan gjenvinne og ikke. Gips – Norsk Gjenvinning

Nei. Gips må sorteres ut som en egen fraksjon. Dersom den blandes med annet avfall, kan det føre til at gipsen ikke blir gjenvunnet og i verste fall må deponeres.

Ja, det er vanligvis en avgift for retur av gips, på lik linje med annet byggavfall.

Ja, flere aktører tar imot gips, blant annet kommunale og interkommunale avfallsmottak, samt andre private renovasjonsselskaper. Men dersom du vil bidra til produksjonen av nye ECO Standard Recycled-gipsplater, bør gipsen leveres til et av Norsk Gjenvinnings mottak – eller et mottak som samarbeider med dem og sender gipsen videre til New West Gypsum Recycling for materialgjenvinning.

Les også om

EPD eksempelbilde

Hva er en EPD og hvordan brukes den?

Lurer du på hvordan du leser en EPD (Environmental Product Declaration), og hva som er viktige tall for dine prosjekt? Her gir vi deg svarene på de mest stilte spørsmålene om miljødeklarasjoner.

Les mer her
Standard ECO Stabekk NGP

Grønnere gress i Smedens Hage

Ved første øyekast er Smedens Hage tilsynelatende et ganske vanlig moderne leilighetsprosjekt, men bak fasaden skjuler det seg mye godt tankegods – prosjektet huser nemlig en god mengde bærekraftige og spennende løsninger. Er det slik at vi endelig ser et leilighetskompleks som faktisk fortjener ordet hage?

Les mer her
Norgips lastebiler på Biogass

Veien til et mer miljøvennlig transportløsninger

Det har skjedd mye i Norgips de siste årene når det kommer til miljø og transport. Et samarbeid med DSV, Gassum, Norgips og Maxbo har drastisk redusert vårt CO2-utslipp. Tog, båt og biogassbiler har erstattet semitrailere, og digitale verktøy bidrar til effektivitet.

Les mer her